22 Şubat 2009

DESEM




Bugün uzun zamandır ilk defa Desem'e gittim. İzmirdeki yegane öğrenci sineması. Bu sinema ki 3.5 tlye film gösteren vizyona girmemiş, girip gitmiş ya da eski nadide filmleri gösterme cesaretini gösteren bir sinema.

Bugün Soderbergh'in Kafka'sı izledim Desem'de. Enterasan bir deneyimdi gerçekten. Sanıyorum makinist filmin makaralarını karıştırdı. çünkü filme hiç hizmet etmeyen bir kurgu oldu ki öncesinde makine bozulduğu için de 5 dakika ara vermiştik. Geldim biraz okuyunca o kurgunun yanlış olduğunu fark ettim. Yine de değişik bir şeydi. Sadece sinemada olabilcek bir durumdu. Hatta sinemada bile nadiren olabilcek bir durum.

İşte o an elimdeki 6 aylık Desem programını okurken fark ettim. Eskiden bu kadar kolay ulaşamazken filmlere daha kıymetliydi herşey. Bir cdye 6 yıl önce 5 tl verdiğimi, final haftam olmasına rağmen İzmire gelen Japon Fİlmleri Festivalinde üst üste 4 film izlememin başka izahati yok zira. Düşünsenize 6 aylık bir sinema programı. İple çekerdik 3 ay sonra gelecek filmi. Hakkında okurduj, duyardık, sabrederdik. Ve çıktığımızda filmden üstümüzdeki etkisi de o kadar kuvvetli olurdu. Olumlu ya da olumsuz.

Oysa şimdi ne kadar izlesek de bir şeyleri izleyemiyor, izlediklerimize de yeterince değer ve vakit vermiyoruz. Hızlıca tüketiyoruz. Bugün bu benim canımı sıktı. Sanki haftada 3-4 film izlemek çok daha iyiydi. Takip etmek bir günceyi. Aynı insanlarla karşılaşmak ama tanışmamak o salonda.

Neyse, Desem'e yıllar sonra gitmek keyifliydi. Bence fırsat yaratın ve siz de gidin ilk fırsatta.

0 yorum:

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP