18 Mart 2009

Güneşi Gördüm


Etrafımda ve internette pek çok elitist şunu diyor: Mahzun Krımızıgül'den yönetmen mi olur? Onun çekeceği filmden ne olur?

Beyaz Melek çıktığında bir şaşırmıştım yönetmne koltuğunda Mahsun Kırmızıgül'ü görünce. Ama ikinci film projesi gelince anladık ki bu tek filmlik bir heves değilmiş. Yani Mahsun bundan sonra belki müziği bırakıp film yapacak.
İlk filmde bir sürü adam eleştirdi bu adamı. Ne filmi? Ne alaka? Yani izlenmeden yapılan eleştirilerdi bunlar. Önyargıyla dolu. İzlemeden başkalarının eleştirileriyle filmi eleştiren yazılar, söylemler. İzledik filmi ve gördük ki o kadar da kötü değil. Tamam dramatize edilen sahneler, gereksiz sahneler ve atlanan detaylar var. Ama bu bir ilk film ve bu noktada Türkiye için eli yüzü gayet düzgün bir film. Babam ve Oğlum başyapıtsa bu film de imdb'den bir 7 puan alır. 

Şimdi bu adam ikinci bir film çekiyor. Büyük bir bütçe, iyi bir oyuncu kadrosu, daha önce çok dile gelmeyen bir senaryo. Gelmeyen demek de hata. Getirilmeyen. İzin verilmeyen. Belki bu Akp'nin Kürt açılımı sayesinde destek almış olabilir ama bu kadar büyük kitlelere ulaşacağı belli ve önyargılarla karşılacak bir senaryoyu ele almak cesurca. Ve belli ki bunu ustalıkla kotaramamış. Ama bu bu kadar eleştiriyi anlamlı kılmıyor yine de. Ortada bir film var bu Türkiye normlarında, belki de üstünde. Çok sık rastlanmayan bir oyuncu yönetimi ve en önemlisi görüntü yönetimi. Yani film bazında eleştirmek mümkün ama bunu belden aşağı vurarak yapmak anlamsız. 

Şimdi yukarda dediğimiz noktaya gelelim : Mahsun'dan yönetmen olur mu? Olur. Kral'ı olur hem de. Niye diyeceksiniz. Bu adam 90'lardan beri İstanbul'da. Konservatuvar eğitimi almış. Nerdeyse 15 yıldır her türlü sanatçıyla birlikte, farklı coğrafyalarda yaşamış ve en önemlisi sanatçı. Ağır gelmiştir bazısına bu. Ama şarkıcı olan pek çoğuna göre aldığı ve ürettikleriyle sanatçı. 

Ben sorayım size : İsmail Yk mı sanatçı?  Togan Gökbahar(recep ivedik), Ahmet Uygun(destere), Mustafa Altıoklar(bilumum filmi) yönetmen de Mahsun Kırmızıgül mü yönetmen değil! 

Film mi? Gidin izleyin. Seversiniz sevmezsiniz. dedim ya eli yüzü biraz düzgün olsun yeter artık yalnız ve güzel ülkemde.



0 yorum:

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP