11 Nisan 2009

Il Conformista


Bernardo Bertolucci, her sahnesindeki ışık kullanımı renk seçimi ve yarattığı kompozisyonun yanı sıra, Clerici isimli karakterinden ünlü bir faşist katil yarattığında henüz 30 yaşında bile değildi. Şaşırtıcı bir nokta. Çünkü bu kadar etkili bir siyasi film yapmak için yaşı oldukça küçük. Ama film fazlasıyla olgun. 
Her zamanki Bertolucci kavramları üzerine bir film aslında; seks, piskoloji, politika ve sinema.

Çocukluğundan itibaren konformizmin elindeki Clerici, Mussolinin faşit güçlerine katılır. Bunu yapmasında özel bir kin ya da sebep yoktur aslında. Sadece sosyal bir gruba dahil olma isteğidir. Burjuva bir kadınla evlenmeyi planlar. Bu konformist tavrına hizmet etmesi gereken ama kalıplara tam uymayan bir kadındır. Zaten Clerici'nin küçüklükten bir eşcinsel travması vardır. Eşi onun çin bir araçtır faşisizm yolunda. Hükümet eşiyle Paris'te balayı geçirmesini ve burada eski hocası da olan antifaşist profesörü öldürme emri verir. İtalya kesinlikle zayıf olmasına rağmen güçlü görünmek için bu işe giren Clerici'ye güvenmiştir. Clerici düşen Mussolini kabinesinin haberini alsa bile rahata düşkünlüğü yüzünden herhangi bir değişikliğe de başvurmaz. 

Film pek çok açıdan Passolini'nin Salo'suna benziyor. Barbar faşist rejiminin akıl yerine hayvani güdülerle işleyişini andırır. Ayrıca Hollywodd gösterişine ve faşistliğine de parallikler göstererek eleştirir. Apocalypse Now'ın görüntü yönetmeni Vittorio Storaro'nun kamerası ve ışık kullanımı oldukça ön plana çıkıyor. 

Bertolucci sinemasının geneline bakılınca büyük toplumsal olayların gölgesinde bireysel dönüşüm yaşayan aktivistlerin (aktivistler çünkü bertolucci kamerasını "sokaktaki adam"a ve orta sınıftan aşağıya tutmakta isteksizdir) öykülerinin ön plana çıktığı farkedilebilir. bu iki yönlü bir dönüşümdür, daha doğrusu bertolucci kahramanını hem dışarı'da takip edip filmlerinin politik misyonunu yerine getirir hem de iç mekanın mahremiyetine sokularak tamamen mastürbatif alanı olarak sinemasını yapar.

Simgeler ve bolca göndermeyle bezeli film kesinlikle Bertolucci sineması için önemi bir yerde. Clerici rolünde, Jean-Louis Trintignant ise gerçekten çok iyi.

8,5/10

0 yorum:

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP