13 Nisan 2009

Somers Town

Shane Meadow önceki filmleri Dead Man Shoes ve This is England ile iyi yolda olduğunu belli etmişti. Ama Somers town gerçekten önceki filmlerinden farklı durmakla beraber oldukça başarılı.

İngilterenin kuzyinden tek başına Londro'ya gelen Tomo ve musallat olduğu Polonya göçmeni Marek'in kısacık hikayesi Somers Town. Tabi bir de filme Jules et Jim havası katan Fransız kız.

Evinden sebepsizce kaçan Tomo Londra'ya iner inmez soyulur ve beş parasız kalır. Tesadüfen karşılaştığı Marek'e laf sokarken tanışır ve arkadaş olurlar. Zorla Marek'in evinde kalır Tomo. Birlikte içerler, aynı kızı birlikte tavlamaya çalışırlar. dost olurlar. Zaten Tomo herkesle iyi anlaşan biridir. Zira trende ilk gün tanıştığı kadın niye ona yemek yedirip para verdin. Çünkü Tomo zıpır olsa da herkesle anlaşmayı becerecek kadar sosyal yönü kuvvetli. Zaten fazlasıyla cesur herşeye karşıda. 

This is England'da kırılgan bir çocuk olan Thomas Thurgoose bu filmde kendine güvenen, umarsız bir çocuk.Oldukça da iyi bir performans.  Zaten bu da ikinci kez bir Truffout göndermesi sanırım. 400 Darbeden fırlamışa benziyor. Filmin siyah beyaz oluşu da üçüncü benzerlik. Aferim bana.

Oldukça başarılı bir senaryo. Kaçışlardan kaçmaların sebeplerini gösterecek kadar derinlikli. Alt metnini dolduracak kadar zengin. Göçmen bir aileyi oldukça net anlatacak kadar iyi çalışılmış.Gayliğe hafif bir dokunuş. Ve ingilizce bilmeyen Marek'in Arsenal formasında yazan "Terry Henry".

Ama bir sahne akıldan çıkmaz. İzleyen bilir. İzleyecek olan hemen anlar. Başrolde Tomo ve kıyafetleri var tabiki. 

Shane Meadows'un siyah beyaz high defination kamerası da gerçekten göz dolduruyor. Filme kaynak bulamayınca bir tren şirketinden destek almış Meadows. 

8/10

1 yorum:

S 9 Ağustos 2012 13:59  

a ben geçen bu filmi izleyip çok sevdim. sen de 8 vermişsin bak.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP