11 Haziran 2009

4 Luni 3 saptamini şi 2 zile


4 Ay 3 Hafta 2 Gün. Film adından daha uzun. Siz düşünün.

Cannes 2008'de en iyi film ödülü almış bir film bu. Romen yapımı. Sevdiğim bir yönetmenden, sevdiğim tarzda bir film. Uzun, sessiz sekanslar, az hareket. Benim sevdiğim sinemanın bu olduğunu biraz okuyanlar biliyor zaten.

Film ne anlayor. Kürtajın yasak olduğu ülke Romanya'da bir üniversitesi öğrencisi kız, otel odasında kürtaj yaptırmak zorunda kalıyor. Tabi yakın arkadaşı yanında, son paraları sert doktorun elinde ve canların Allah'a emanet!

Nerdeyse bir günü anlatıyor film. Ya da iki bilmiyorum. Oteli ayarlamak, parayı ayarlamak, doktoru ayarlamak, doktarun ayarlaması, doktorun ikinci ayarlaması, kürtajı ayarlamak, sevgiliyi ayarlamak, en önemlisi kendini ayarlamak üzerine bir film. Bir kadının başına gelebilecekler ve çatışmaları. Kendiyle ve dünya arasında kalmıi insanlar.

Neyse filmin ağır çözümlemesini bir sürü yerden okursunuz zaten. Ama filmi kesin "Nuri Bilge Ceylan Codec" ile izlemek lazım. Olum ben bu filmi 20, bilemedin 30 dakikada aynı etkiyi yaratarak çekerim. Ki ben film çekme tutkusu olan bir sinemasever de değilim. Ama ne uzunmuş, gereksiz yere bitmedi. Sonra bir bitti, ananı ne oldu dedim hayatımda ilk defa. Bazen cahil ve aptal olmaa hakkımı kullanıyorum. Aslında şimdi zaman geçince filmin etkisi arttı gözümde ama ilk bittiğinde biraz kızgındım. Bunu telefonda birine kustum, güldü. Alay geçti benle.

Neyse izlemeyin isterseniz. Sosyal yozlaşma, dönem romanyası ve "yeni lafım" ilişki dinami üzerine bir film. Sanırım öyle yani. Kadınlar var başrolde. Ama doktor çok pis bir insan demedi demeyin.

7/10

Laf ettim. Ama elim varmadı 6 basmaya.

0 yorum:

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP