04 Haziran 2009

Ağır Roman


Ağır Roman'ı yeni izledim. Evet benim izlemediğim, ama insanların gözünde kült olmuş filmler var. Mesela Casablanca, Arabistanlı Lawrance ya da Grace(ki zaten hiçbir güç izletemez onu bana). Türkiyeden de illa ki olacaktı bi tane, aradan çıkarmış oldum. Unutmadan benim Trainspotting izlememiş, hatta adını duymamış 10 tane arkadaşım var. Hem de bir keresinde hepsiyle aynı anda aynı masada oturdum. Çok uzun sürmedi kalktım sonra o masadan. Yanımda benle kalkan bir tek kişi vardı.
Neyse filme gelmeden önce bilmelisiniz ki; Mustafa Altıoklar denen kendini yönetmen sanan gerizekalıdan nefret ederim. Fark etmişsinizdir önceki cümlenin öfke dolu tavrından. Ki bu sadece dışa vurduklarım. Bu önyargıyla izlenmiş bir film ve yazıdır anlayacağınız. Siz görüşlerimi biraz iyileştirin beyninizin süzgeçlerinde.
Şimdi Metin Erksan'ı duymuştum ve hep iyi şeyler demişlerdi. Ama tanımam kendisini. Ağır Roman'ı izlerken hep roman vardı aklımda, çünkü o roman bu filme belli ki 5 basar. Bir mahalle hikayesi, Amarcord gibi. Kıyaslamak hata ama İstanbul arka mahallesindeki olayları anlatışı, onlara bakışı, karakterleri canlandırışı oldukça güzel. film bu açılardan belliki kitabı yansıtmayı başarmış. Zaten insanların sevme sebebi de açıkca bu. Ama filmin kurgusuna, yönetmenliğine, prodüksüyonuna ve Mustafa Altıokların kendini filme yerleştirme kaygısına bakacak olursak filmin etkisi zayıflamakta.
Kötü diyemeyeceğim bir Ağır Roman. Ben aslında böyle filmleri çok severim. Ve güzel senaryonun heba olduğunu görünce de pek üzülürüm. Woody Allen'ın klişe lafıdır ama çok severim : İyi senaryodan kötü film çekilir ama kötü senaryodan iyi film çekilmez.
Neyse güçlü bir hikaye, orta ve üstü oyunculukar ve vasat bir yönetim.
Hayır Küçük İskender niye kendini harcamış. Mustafa Altıoklar ona okutsaymış madem o şiirleri, atasözlerini ve deyimleri.
7/10
Not: Yukarda fotoğrafı olan ikilinin de günümüz televizyon camiasının iki ağır topu olması manidar. Nerden nereye.
Not2: Gerçekten birinci not gereksiz ve salakça oldu.
Not3: Fight Club'ın ilk kuralı...

1 yorum:

S 5 Haziran 2009 15:21  

filmi hatirlamiyorum bile. hayal meyal hatirliyorum daha dogrusu. cok olmus izleyeli sanirim. cocuk bile olabilirim izledigimde.

onun disinda, cok keyifle ve gulumseyerek okudugum bir yaziydi. ki bunun sebebinin de, yazarken sizin tasidiginiz asabiyet oldugunu dusunuyorum.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP