23 Ağustos 2009

Byôsoku 5 senchimêtoru a.k.a. 5 Centimeters per Second

Kiraz çiçkeleri saniyede 5 santimetre hızla açar.

Bilgisayarımda bulduğum bu filmi izlemek bende tam bir şok etkisi yarattı diyebilirim. Uzun zamandır kendimi bu kadar bir filmin karşısında bitmesin diye bulmamıştım.

"Saniyede 5 Santimetre" ayrılık üzerine birbiriyle direk bağlantılı 3 kısa hikayeden oluşuyor. Zaten filmin toplam süresi de 63 dakika. 2007 Japonya yapımı Makoto Shinkai imzalı anime görselliği, buna hizmet eden müzikleri ve olay ve kişilerin ruhsal yapısını mükemmel aktarışıyla çok farklı bir film. İnsanlarla yapsanız yakalayamayacağınız şiirsellik var bu filmde.

İlkokuldayken ailesinin işi sebebiyle okuldan ayrılan arkadaşından 6 ay sonra mektuplar almaya başlayan Takaki yıllar sürecek olan mektuplaşma ve özlemle Akari'ye aşıktır. Ama ailelerinin iş sebebiyle taşınmaları birlikteliklerini imkansız kılmaktadır (kılmakta mıdır?). Takaki hiç kimsenin yüzüne bile bakmaz belki hoşlanırım diye. Aklında sadece Akari vardır. Güzel Akari. Saatlerce soğukta onu bekleyen Akari'yi. Gittiği, olduğu her yerde kimseyle yakınlaşmayan Takaki tarafından izleriz her üç öyküyü de. İkinci hikayede giren kız da üçüncü filmdeki yalnızlık ta Takaki'nin aşkından bir şey götüremez.

Kiraz çiçekleri saniyede beş santimetre hızla açar.
Roket taşıyan kamyon saatte 5 km hızla gider.
Seni bir kez daha görebilmek için hangi hızda yaşamalıyım?

Fazlasıyla kavuşamamak üzerine olan filmin insanı etkilememesi mmkün değil. Zaten teknik yapıyla mükemmel olan film, hikaye anlatıcıığı birleşince şaheser oluyor. Tokat gibi çarpmıyor belki ama derinlerden yakalıyor.

Herkesin izlemesi gereken bir film kanımca. İzleyin efendim.
9/10

5 yorum:

S 23 Ağustos 2009 12:51  

ah.. izledigim en vurucu ve guzel animelerden biri olmakla birlikte, kendisi en izledigim en guzel filmlerden de biridir.. cok aglamistim ben izledigimde.. cok etkilemisti.. cizimleri, takakiyle akarinin arasindaki o bag, muzikleri..

ne kadar cabuk bitmisti ama ne kadar cok kalmisti kalbimde etkisi.

seni bir kez daha gorebilmek icin hangi hizda yasamaliyim ?

Loreathan 24 Ağustos 2009 13:41  

Duymuştum bu filmi ama izleme fırsatım olmadı. Şimdi burada okuduklarımı kesin izlememi sağlayacak. :)

Porco Rosso 28 Ağustos 2009 18:42  

Loreathan kesin izleyin. izlettirin hatta. ben ofiste tavsiye ediyorum insanlara (doğru mu yapıyorum bilemedim gerçi)

7.oda 1 Eylül 2009 16:01  

ben de istiyorum izlemek, gönderirseniz ne mutlu olurum :)

Adsız 8 Ocak 2010 19:52  

What a great resource!

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP