12 Ocak 2010

Nefes


bir yere kadar filmin ne yönde durduğu belli değildi. evet bazen aptallaşabiliyorum. tamam sıkça aptallaşabiliyorum.

ama sanki başlardaki full metal jacket benzeri giriş ve neredeyse yüzbaşının -insanın- psikolojik yanını anlatarak thin red line'ı andırışı lan bu film savaş karşıtı dedirtti. savaşı bize göstermeden önce deer hunter benzeri hazırlıklar yaptı.

ama sonradan allah allah nidalarıyla savaşa koştu. ben burda kazanmazsam ankarada kazanılmaz dedi. açılıma ters bir bakış attı. olayları dramatize etti,kadınları sadece bu durumda duygusal sömürü için kullandı, savaşı tek yönlü -muhtemelen de taraflı- gösterdi, karşıdakini (ötekini) gölgeden ibaret sayarak kişiselleşmesini - insanlaştırılmasını(ki kazara insana sempati duyarız insan olduğumuz için) - önledi. ve en sonunda da ne olursa olsun yüce türk ordusu olarak affetti.

sinematik değerler açıısndan, özellikle de görüntü yönetimi sayesinde türk sineması
için önemli bir yerde film. oyunculuklar sırıtmıyor zira yüzbaşı hariç askerleri de net olarak göstermiyor - düşmana yaptığını kendi askerine de yapıyor aslında -performanslarını algılayamıyoruz. prodüksiyonun iyi oluşu, silahlı sahnelerin başarılı oluşu -türk filmleri kriter alındığında- artı yönleri.

ama bunların hepsi filmin derdi ile birleşince barışçıl olmayan, olamayan, savaşı kişisel bir meseleye indirgeyen, suya sabuna dokunmadan militarizmi yücelten bir film yaratmaktan öteye gidemiyor.

6 yorum:

Sakallis 13 Ocak 2010 01:09  

iyi bir reklamcı yaptığı işte kendini gösterir.

fincher, fight club'da tekniği ile izleyip etkilenenlerle oynadı.

semercioğlu ise nefes'le filmi izleyip ürpermek isteyenlere istedikleri reklam filmini hediye etti. istemeyenler de kanalı değiştirdi.

Porco Rosso 14 Ocak 2010 13:47  

bugün gördüm.
bu filme dudak bükmek, izmir milliyetçiliğine karşı gelmekmiş :)))

şaka bir yana reklamcı mantığında haklısın. kendi düşüncesi olmasa da bu filmi böyle çekmiş olabilir. iyi para kazandı film.

Adsız 17 Ocak 2010 00:47  

PKK'nın hangi insani tarafını gösterecekmiş? Karşı taraftakiler çocuk katili uyuşturucu tacirlerinden başka bir şey değil. Onun içindeki "insana" ulaşsan ne olacak? Yine elinde silahla 70 milyonu katletmeye devam edecek. Hey allahım ya, bir de bu olaya "iki taraflı" bakma saçmalığı moda oldu gençler arasında. Filmin barış karşıtı herhangi bir tarafı yok. Siz ya nerenizle film izleyeceğinizi anlamamışsınız ya da kötü niyetlisiniz. İki halde de aynı kapıya çıkıyor, fark etmez...

Porco Rosso 17 Ocak 2010 11:45  

ortada bir savaş varsa iki taraf vardır. savaş varsa barış olaiblir. savaşanlar insanlardır.

ama olaylara sizin gibi bakan, sebepler değil sonuçlarla ilgilenen kişiler oldukça insanlar ölecek. ama siz ölenlere değil kimin öldüğüne bakacaksınız. onlardansa sorun yok diyeceksiniz. insanlığınızı kaybettiğinizi fark etmeyeceksiniz.

yine de karşı görüşünüzü belirttiğiniz için teşekkür ederim.


not: filmi götümle izledim. öyle kibar olmaya falan gerek yok. bişey diyorsan sert olsun diyosun sert olsun aq.

Cüzzamlı Melek 23 Ocak 2010 13:37  

filmi beğenmedim. bikaç oyunculuk dışında, beğendiğim bi yanı yoktu. verdiği mesajı ve veriş biçimini beğenmedim.

sakallisin yorumuna katılıyorum..

gelelim sana. benim insanlarla konuşmaya, onlara dert anlatmaya hevesim de zamanım da olmadığı için, en son sölicemi en başta söylüyorum. bu yüzden de papaz olma durumlarına alışkınım.
sanırım seni önemsiyorum. önemsiyorum ki bunları yazıyorum. durup bakıyorum sana. iyi kötü bişiler biliyorum hakkında. yazdıklarına bakıyorum. sonra, diyorum, bu çocuk nası bu kadar sakat bi yerden bakabiliyo?
karşı taraftan demedim bak, karşıdan baksan kızarım, küfrederim geçerim. ama sakat taraf diyorum. bi gün bi araya gelirsek, konuşalım. akıllı bi çöocuksun, anlarsın gibime geliyo.
öptüm.

SirEvo 27 Ocak 2010 22:03  

2009'un en iyi filmleri listeme kattığım bir film. Sinemada izlememin de etkisi var belki bilemiyorum ama beni benden aldıydı. :)

http://cineshoot.blogspot.com/2009/10/nefes-vatan-sagolsun.html

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP