27 Mayıs 2010

The End

this is the end, beautiful friend
this is the end, my only friend, the end
of our elaborate plans, the end
of everything that stands, the end
no safety or surprise, the end
i'll never look into your eyes...again


Sen hiç House izledin mi? Hatta Entourage bile olur. Sezon finalleri nasıl biliyor musun iyi denilen dizilerin? Öylesine güçlüdür ki sezon finalleri apışır kalırsın. Afallar, sert bir film izlemiş gibi bir süre bakarsın ekrana. "Oha lan" dersin. Ana hikayenin devamlılığıyla birlikte ara bağımsız (gibi görünen) hikayeler de barındıran bu dizilerde her ikisine de hizmet eden sezon finallerinin gücü inanılmazdır. Bu bölümler hem olay örgüsünü hem de karakterleri temelli sarsılmasına denk gelir. Seyirciyi nasıl etkileyeceğini tahmin et.

Tamam geçiyorum onları. Bazen sözlükte bolca eğlence içerikli yazılarını okuduğun (ki haftanın en iyisine girdiğine göre seveni çok) bazen de oturup izlediğin Aşk-ı Memnu'ya ne demeli? Gördün mü sen o dizinin final fragmanını? Dizinin son 2-3 haftada nasıl ivmelendiğini fark ettin mi? Hem de hikayesi bilinen, klişelerle dolu bir Türk dizisinin bile etkileyici bir son yaratmaya çalıştığını.

Ama sen gel dünya televizyon tarihini değiştiren bir dizi çek, sonra çekilen diziler senden esinlensin, olay ve karakter yapısını sana benzetsin, televizyondan yayınlanan bir eserle ürünlerini pazarla ve hatrı sayılı gelirler elde et, televizyon prodüksiyonlarını büyüt sonra gel böyle final çek. Son bölümden sürprizler beklemek hataymış. Yok ya? Büyük resmi görmüyormuşum! Arkadaşım ben finalden bahsediyorum. Finalin ne olursa olsun zayıflığından. Sen hangi büyük resimden bahsediyorsun.


Gidip şaheser sayılacak güzellikte bir resmin puzzle'ını aldığını düşün. Duvarına asacaksın bitince. Bilmiyor musun ki puzzle bin parçadan oluşuyor ve sen büyük resim anlaşılacak şekilde 950 tane parçayı yerleştiriyorsun, hatta çerçeven de tam. Ama 50 tanesi kayıp. Bitince duvara da asıyorsun yine de. Ama nasıl çirkin duruyor değil mi o puzzle 50 tanecik parça eksik diye. Duvarında güzel durmayan muhteşem bir puzzle var elinde. Hayırlı olsun. Büyük resimin belli olduğu aşikar tabi.

Demiyorum her sorunun (yaklaşık milyon taneler) cevabını versinler, bunu da finalde yapsınlar. Final kötü diye dizi kötü de demiyorum. 6 yıl (evet ilk sezondan beri izliyorum) heyecanla izledik. O yüzden heba oldu falan demiyorum. Mehmet Açar bir röportajında : "Dizinin en önemli yanı, insanları ortak bir noktada birleştirmiş olması. Bir araya gelindiğinde konuşulan paylaşılan bir noktada Lost". Sırf bu yüzden bile önemli zaten. Kitleleri keyifle peşinde sürüklemek kolay şey değil.


Ama şimdi okuyorum sağda solda; senaristler, yapımcılar havada kalan şeyler hakkında açıklamalar yapmış cevaplar vermişler. Arkadaşım ben onu dinlemek görmek bilmek zorunda mıyım? Deus ex machina mı var? Niye? 115 bölüm yetmedi mi ki? Southland Tales mi ki bu? Sinirli değilim. Üzgün de değilim.Dizi en nihayetinde. Bekelenen bir final aslında bu sezon sonrasında. Ama ben şimdi pişmanım. Battlestar Galactica'ya laf ettiğim için. Ulan adamlar tutarlı bir şekilde gittiler ve müthiş bir finalle herşeyi bağladılar. Eğlenceli, meraklı, hüzünlü ve bunların hepsinin aşırı olduğu bir final çektiler.

Neden mi takıldım finale?
İyi hatırlanmak için iyi bitirmek önemli maalesef!

2 yorum:

7.oda 28 Mayıs 2010 08:31  

milyon tane sorunun cevaplanamayacağını finalde ben de biliyordum..

ama karakterleri bu kadar komik duruma düşürecekleri, bir çocuk filmi edasında çekilmiş bir final de hiç beklemiyordum doğrusu..

yıllardır ihtişamlı olan bütün karakterler çok salak bir noktaya gelmedi mi en sonunda..

gülünesi değil miydi tüm karakterler ??

oysaki widmore mesela.. adam 4 yıl boyunca adaya tekrar gelebilmek için, yerini bulabilmek için neler neler yapmadı, uçaktaki yolcuları ölmüş gibi bile gösterdi.. herif nasıl güçlü nasıl ihtişamlı ve korkulasıydı.. son sezonda ne oldu?? nasıl öldü?? aptal gibi bir odada bekleyerek..

benjamin mesela.. o ezik görünüşlü tipine rağmen adama nasıl bir karizma giydirmişlerdi.. adadaki gücü ve konumu bir tarafa adam amerikaya gittiğinde bile esrarengiz ilişkileri olan, sayidi tutup bir sürü insanı öldüren korkulası ve tedirgin edici bir karaktedi..
pek en sonunda benjamin için ağzımızda kalan tat ??

jack karakterini sevmememe rağmen, onun bile düşürüldüğü komik duruma acıdım resmen..

evet iyi hatırlanmak için iyi bitirmek önemli.. dediğin doğru..

ve ne yazık ki adanın da karakterlerin de tüm ihtişamı söndü gitti bir final ile..

bu da büyük başarı !!

Porco Rosso 28 Mayıs 2010 13:54  

karakterleri bu kadar komik duruma düşürecekleri, bir çocuk filmi edasında çekilmiş bir final de hiç beklemiyordum.

bu görüşüne katlıyorum. bence final karakterler açısından bile zilyon tane hata barındırmakta.

aman neyse deyip geçmek lazım ayrıca.

dediğim gibi. soruları sonra açıklayacak bile olsalar kıymeti kalmadı bence. sonuçta bundan sonra o soruların cevapları olmasa da olur benim için.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP