30 Eylül 2010

The Experiment


Sert lan film!


İşte sırf bu yüzden sevdim filmi. Tabi ki bu filmle iligli ilk bahsi açılan konu "Das Experement"dir. Bunun olmaması mümkün değil. Das experement Zimbarda'nun ünlü deneyine yaslanması bence çok cesurcaydı. Zira bu sosyal psikolojiyi inceleyen deney gerçek hayatta büyük ses getirmiş ve deney kontrolden çıkmak üzereyken sonlandırılmış.

Ama Zimbardo'nun deneyi her zaman önemli ve düşündürücü olmuştur. Sinemanın hali hazırda deney videoları bile varken bu konuya değinmekte geçikmesi gerçekten şaşırtıcı. Zira bu deney insan içgüdülerinin ne denli kontrolsüz de dengesiz olduğunun kanıtıdır. Örgütsel olarak bulunduğun grubun ve sana verilen yetkilerin senin sen olmaktan çıkmasıyla ilgili. Sosyal konumun insan psikolojisini nasıl etkilediği.

Her neyse. Biraz alkol aldığımdan mı bilmioyrum filmi izlerken gerildim. Özellikle girişteki jenerik ve deneklere gösterilen A clockwork orangevari şiddet videoları sahnesinde. Öyle bir hazırladı ki o sahneler bizi filme gerginliğimiz filmin tamamına yayıldı. Yapması gereken gibi duyularla oynadı. Gerisindeki çok doldurulamayan içerik o gerginliği kullandı.

Evet film gerçekten deneyin sosyolojik yanına "Das Experement" gibi yaklaşamadı. Ama gerilim filmi olarak bakınca gayet eli yüzü düzgündü. Sinirlendik, uyuz olduk, gerildik. Sinemasal ve teknik anlamda çok başarılı olmasa da zaten ilk filmde bunlara doymuştuk. Aynı konuyu tekrar izlenilir kılmanın hollywoodcasını başarmış yönetmen. (adını bulmaya üşendim evet)

Beklentim düşüktü filmi izlerken. zira "das experement" oldukça iyi bir film benim gözümde. Ama bu film yakın tarihine ve referansına rağmen eline yüzüne bulaştırmadan filmi kotarmış.

7,5/10

3 yorum:

7.oda 5 Ekim 2010 14:37  

geçen gün arkadaşın gönderdiği paketten çıktı bu film. ama hakkında hiç bir şey bilmiyordum. şimdi iyice merak ettim. hemen ilk sıraya alıyorum..

pedraono 7 Ekim 2010 00:03  

bizim lise günlerini getiriyor hep aklıma bu deney. 1 de isyan eden herkesin 2 de "ağa" kesilmesi de, bunun biraz daha basit hali değil mi işte.. (bak yine sinirlendim! :D)

Porco Rosso 13 Ekim 2010 14:51  

@7.oda beklentiyi yükseltme ne olur. film das experiment'dan daha iyi değil. sadece gerilim dozu iyi. sıkmaması da artısı. o kadar. yazıyla tezat oldu yorum ama olsun :))

@denizciğim. valla haklısın. bir yıl içinde mahkumdan gardiyana dönüşmek çok komik. ezilirken ilk güçle ezmek komik. çocukluk desem o kadar basit değil.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP