30 Mart 2010

The Damned United

Brian Clough : I wouldn't say I was the best manager in the country. But I'm in the top one.

Brian Clough, Derby Country hocasiyken karsilastigi her Leeds maçi sonrasi artarak büyüyen bir nefret duymaya baslar Don Revie'ye karsi. Belki Revie tepkiyi hak eden biri gibi (tipik bir Ingiliz gibi) dursa da aslinda Clough'i bilinçli kizdiracak bir sey yapmamis, sadece menajer sandigi Peter Taylor'in elini sikip Clough'u pas geçmistir. Buna ragmen Clough bunun bir intikam meselesine döndürür ve tek gayesi Leeds'i yenmek ve Revie'yi alt etmek haline dönüsür. Bunu yapar da. Clough Derby ile zaferler kazanip Primier Lige yükselince egosunun da sismesiyle yönetime kafa tutar ve kovulur. O dönemin büyük takimi ve son iki yilin sampiyonu Leeds United'in manejeri Don Revie de basarili kariyeri sonrasi Ingiltere Milli Takiminin basina getirilir. Ancak Leeds yönetimi ani bir kararla bosalan koltuga Clough'u getirince hirsli hoca bavulunu toplayip tek dakika düsünmeden küçük bir takimin teklifini kabul etmesine ragmen bosverir ve atlar Leeds'in teklifine. Ama bunu yaparken her basarisinda ve transfer kararlarinda yaninda olan Peter Taylor'i bile terk eder.

Clough hirsli ve disiplinli bir giris yapinca eski Leeds'li oyuncular da ona tavir aliyor ve neredeyse oynamiyorlar ve Clough ard arda alinan basarisiz sonuçlar sebebiyle 44 gün sonra isinden oluyor.
Kariyerinin her yerini mahvetmek için varmis gibi görünen bir takim Leeds. Onun lanetidir açikça.

Bu film gerçek bir futbol filmi. Bir futbol adaminin hayatinin futbol merkezli oldugunun resmi. Izledigimiz en ayarinda futbol içeren filmi. Çünkü %100 futbol var. Tabi ki aile, dostluk, basari, üzüntü ve yalnizlik var. Ama hepsi futbolun içinde. Onunla alakali. Clough gibi bir adamın karakterinin inceliklerini onu yüceltmeden anlatabilen bir film.

Clough Ingilterenin yetistirdigi en büyük menajerlerden biri. Nottingham Forrest ile kazandigi basarilar ortada. Ama bu film onun lanetli dönemine ve o laneti yaratan sürece deginiyor sadece. Bunu kurgusal oyunlar ve iyi performanlarla süslüyor. Herseyi ayarinda olan izlendiginde mutlaka keyif alacaginiz basarili bir kitap uyarlamasi. Her iyi futbol filmi gibi yine Ingiltereden.

0 yorum:

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP