17 Ocak 2011

Behzat Ç.

Sırıtma la !!



Sırıtyorsun değil mi bu cümleyi okurken. Bu ilk cümleye sırıtanlar bu diziyi izledi demektir çünkü. Sadece bu girişe bile sırıtıyorsanız diziyi seviyorsunuz demektir haberiniz olsun. Sırıtmayanlar ise diziyi bilmiyorlar demektir. Diziyi bilmeden sevmek zaten mümkün olamaz.





Öncelikle Behzat Ç.'nin uyarlandığı Her Temas İz Bırakır ve Son Hafriyat kitaplarının tanıtımına Radikal Kitaptan bakalım : "Kızılay, Sakarya Caddesi, Ssk İşhanı, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Atakule, öğrenci evleri, emniyet, cinayet masası. Ankara'da, hayata kendine ait bir adalet anlayışı çerçevesinden bakan, "yeni müktesebatla" uyum sorunları yaşayan, lambur lumbur, "dişli" komiser Behzat Ç.'nin dünyaya bakışını sorgulatan bir cinayet işlenir... öğrenci alemine, başka alemlere, ama asıl polis alemine dikiz atan, bol entrika vaat eden soluk soluğa okunacak bir polisiye." Dizi kitapla birebir alakalı, ilintili.



Behzat Ç. kitaplardan aldığı güçle Türk televizyonlarında bir polisye dizi olarak fenomen olma yolunda hızlı adımlar atıyor. Behzat Ç. pek çok açıdan Türk dizisi normlarına uymuyor. Türk polisiyelerinin (Arka Sokaklar, Kanıt) İstanbul’dan çıktığı düşünülünce Behzat Ç. farkını, Ankara’da geçiyor olmasıyla yansıtıyor.



Şehrin Ankara olması ne fark eder ki? Nasıl olsa İstanbul’dan ekip kalkıp gidiyor diyebilirsiniz. Aslında ekibin veya oyuncunun transferi değil mesele. Farkı yaratan; Emrah Serbes'in kitaplarındaki başrol oyuncularının dizide de aynı olması. Emrah Serbes yaşadığı şehri iyi biliyor ve bu yüzden de derdi hikayeyle beraber Ankara’nın ruhunu yansıtmak. Zaten karakterleri anlatırken onlara yapıştırdığı ilk yaftası Ankaralı oluşları. Dizide Behzat'tan sonraki başrol oyuncusu oluyor Ankara. Asla unutmuyoruz hangi şehirde olduğumuzu. Diğer fark yaratan olgu ise herşeyin gerçek(çi) olması. Öyle ki, tek bir bölüm yetiyor içine girmek için. Behzat Ç ve ekibi cinayetleri hiç de CSI: New York gibi çözmüyor. Sorgu, dayak, küfürle hallediyorlar işlerini. Bunları yapanları da kahramanlaştırmıyor (antikahramanlaştırıyor desek daha doğru olacak) ama sempatimizi kazanıyor. Hem de bu soyadını bilmediğimiz bir karaktere duyulan sempati.



Ankarayı iyi kötü biliyoruz da Behzat Ç nasıl bir adam?



Behzat Ç. işini iyi yapan ama sosyal hayatla ilgili sıkıntıları olan bir adam. Sorunları olmuş, oluyor ve olacak gibi duruyor. Kızıyla alakalı ağır travmaları olan biri. Müzik dinlemeyen, kitap okumayan, herhangi bir siyasi görüşü olmayan ama yukarılarda kendisinin ilgilenmediği dostları olan biri. Televizyonda sadece aslan belgeseli izleyen, sigara ve alkol tüketen. Pavyona giden. Herkese rağmen Gençlerbirlini tutan. Ama hepsinden önemlisi "Ciddi" bir adam. En başta diziyi izlerken sırıtıyoruz demiştik oysa. Bukowski şöyle demiş zamanında: “Turgenyev çok ciddi bir yazardı ama beni güldürüyordu, çünkü bir gerçekle ilk karşılaşma, gülme duygusu uyandırıyor insanda. Başka birinin gerçeği sizin de gerçeğinizse ve o bunu sizin için dillendiriyorsa müthiştir."



Saçmasapan konuşma be!



Behzat Ç. Türkiyede çok örneği olmayan bir yol seçiyor kendisine. Her bölümde başka olay (cinayet) olmasına rağmen karakterlerini anlatıyor ve biz de cinayetlerden ziyade bu adamların hayatlarını izliyoruz. Cinayetler sadece bir ortam yaratıyor. House Md'ye benziyor bu yönüyle. Zaten dizi ona göndermesini de beyaz tahta üzerine davanın şablonunu oluşturacak isimler yazarak yapıyor. Başka esere gönderme yapılması Türk dizilerinde sık rastlamadığımız bir şey. Sırıtmamıza sebep olan detaylardan biri. Karakterler demiştik; Behzat'ın ekibindeki bazı karakterlerin havada kalacağı belli. Belki senaryo aşamasında zenginleştirilirler. Ama Harun, Akbaba ve Hayalet acımasızca geçmişlerine kadar didikleniyor. Hayatları tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor. Sempatik olsalar da cahillik sınırlarında gezinmeleri, dandun hayat tarzları, iyi yanları kadar aileleri, karanlık yanları da ortaya çıkıyor. Bu kötü yan genelde uyguladıkları ve beis görmedikleri şiddetle alakalı oluyor.



Ingebor Bachman: “faşizm, atılan ilk bombalarla başlamaz, her gazetede üzerine bir şeyler yazılabilecek olan terörle de başlamaz. faşizm, insanlar arasındaki ilişkilerde başlar, iki insan arasındaki ilişkide başlar..." demişti. Behzat Ç. öncelikle insan odaklı bakıyor herşeye. İnsanın tutumumlarıyla değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Bu nedenl karşılaştığı en büyük eleştiriler; uyguladığı kişisel sert yöntemlerle (dayak, şiddet, mahkeme kararı olmadan yaptığı uygulamalar) yaptıklarının polise yüklenmemesi ve diğer polislerin de bir süre sonra onun gibi sert olacağı. Ama dizi bunun böyle olmadığını her geçen bölümde gösteriyor. Hele ki 10. bölümünde tavan yaparak sırf kendi adamlarını yerleştirmek için bir insanı öldüren emniyet teşkilatının içindeki yozlaşmayı göstererek tokatını atıyor. Kendi faşizmini(kişisel olanı) maruz görürken adil olmayan ötekine cevabı oldukça sert oluyor.



Not: "Ana karakterin ismi Ece Ayhan'a dolaylı bir saygı duruşudur... Ece Ayhan'ın babasının ismi Behzat Çağlar'dır" buyurmuş Murat Uyurkulak.



Not 2 : 15.Bölümde “Ahmet Kaya’nın da masum olduğu 10 yıl sonra ispatlandı. Medya böyledir” minvalindeki Şule cümlesi basına sert bir tokattır belki ama en önemlisi Ahmet Kaya’ya bir saygı duruşudur.



Not 3: Yazı geçiktikçe eklemeler geliyor. Son bölümde Hrant Dink cinayetine, sürecine, kişilere ağır giydirdi. Bir daha düşünün bu dizi polisi sempatikleştiriyor diyenler. İyi düşünün.



26 yorum:

outlaw 19 Ocak 2011 17:58  

genelde film zevkimiz bayağı benzeşiyor, dolayısıyla senin tavsiye ettiğin bir filmi muhtemelen beğeneceğimi düşünerek izliyorum. (ki olumlu tecrübelerim ağır bastı şimdiye kadar.) ama behzat ç. konusunda görüşlerimiz ayrılıyor anlaşılan:

http://gueneslipazartesiler.blogspot.com/2010/12/behzat-c-hakkinda-laf-ebeligi.html

Porco Rosso 19 Ocak 2011 20:42  

cevabını senin yazının altına yazdım :)

Adsız 25 Nisan 2013 15:29  

Hi there, just became alert to your blog through Google, and
found that it's really informative. I'm going to
watch out for brussels. I'll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

My site; digiorno pizza expiration date location

Adsız 25 Nisan 2013 15:42  

I blog frequently and I seriously appreciate your information.
Your article has truly peaked my interest. I'm going to take a note of your site and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed as well.

Look into my blog ... printable ronzoni garden delight coupons

Adsız 25 Nisan 2013 16:14  

Hello, i believe that i saw you visited my web site so i came to return the
desire?.I'm trying to to find issues to improve my site!I assume its good enough to use some of your ideas!!

my blog - kleenex coupons printable october 2011

Adsız 25 Nisan 2013 17:25  

whoah this weblog is fantastic i really like reading your
posts. Stay up the good work! You understand, many people are searching
around for this information, you could aid them greatly.


Feel free to visit my page: chobani champions Greek yogurt coupons

Adsız 25 Nisan 2013 18:11  

Hi there, all the time i used to check website posts here in the early hours in the
dawn, as i love to gain knowledge of more and more.

Here is my homepage :: Just Charmin

Adsız 25 Nisan 2013 21:17  

What's up colleagues, pleasant paragraph and pleasant urging commented at this place, I am truly enjoying by these.

My website coupons for dawn hand renewal

Adsız 25 Nisan 2013 21:30  

Hi, i think that i noticed you visited my site thus i came to return the favor?
.I am trying to in finding things to improve my web site!
I guess its good enough to use some of your concepts!!

Look at my web page folgers printable coupons august 2012

Adsız 26 Nisan 2013 03:32  

At this time I am ready to do my breakfast, afterward having my breakfast coming over again to
read other news.

Here is my blog post; boardwalk empire lysol

Adsız 26 Nisan 2013 05:38  

Hey very nice web site!! Guy .. Beautiful .
. Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds also?

I'm glad to seek out a lot of useful information right here in the post, we'd like work out
extra strategies in this regard, thank you for sharing.
. . . . .

Feel free to visit my web-site %anchor_text%

Adsız 26 Nisan 2013 11:50  

Appreciate the recommendation. Let me try it out.

Here is my weblog; low calorie margarita with crystal light

Adsız 26 Nisan 2013 12:37  

We're a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your web site offered us with helpful info to work on. You've performed an impressive
activity and our whole community might be grateful to you.


Stop by my weblog ... suave coupons printable june 2012

Adsız 26 Nisan 2013 13:15  

Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
months of hard work due to no backup. Do you have any methods to stop hackers?


My web-site; easy jello shot recipe

Adsız 26 Nisan 2013 15:47  

I've been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Studying this info So i am glad to exhibit that I've an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed.

I most without a doubt will make sure to do not forget this site and provides it a glance on a relentless basis.


Visit my weblog uses for arm and hammer super washing soda

Adsız 26 Nisan 2013 16:28  

My family members always say that I am killing my time here
at web, except I know I am getting familiarity everyday by reading such good articles or reviews.


Feel free to surf to my blog post; amazon angel soft

Adsız 6 Mayıs 2013 23:07  

It may be well worth your although to thoroughly analysis any tag heuer aquaracer grande date to be able to acquire or sell.
This tends to make it difficult to know exactly where
you need to start.

Adsız 7 Mayıs 2013 06:09  

Whether your buy tag heuer carrera calibre for buddies, get it as a gift or get beneficial heirloom pieces, you
need to understand how to purchase, selling and cleansing carrera tag heuer practices.

This short article will provide you with ideas and tricks to acquire essentially the most out of
your buck when it comes to tag carrera calibre 16.

Adsız 8 Mayıs 2013 01:08  

Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
When I look at your blog in Safari, it looks fine but when
opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

I just wanted to give you a quick heads up! Other then
that, superb blog!

My blog post ... tag heuer formula 1 ladies

Adsız 11 Mayıs 2013 04:37  

The meaning behind person pieces of tag heuer link watches could be as beautiful as the actual
piece. tag heuer link holds on to recollections of important and
happy events and pays tribute to relationships
that matter to its owners and giver's connection. Understanding about all kinds of tag heuer link can help you in preserving it for any longer time.

Look at my website ... tag heuer link calibre 6

Adsız 26 Mayıs 2013 05:18  

It should be fun to buy a new car! Driving a new car is such a
great experience, and purchasing the car should be fun
as well. A lot of people would rather skip the whole purchasing process.
Keep the stress to a minimum using these tips.

Stop by my blog post - cars

Adsız 26 Mayıs 2013 09:22  

Whаt's up, after reading this remarkable article i am as well delighted to share my know-how here with colleagues.

Feel free to visit my weblog ... cna training schools in Nyc

Adsız 26 Mayıs 2013 15:53  

Memory lоss iѕ aсtually а kind οf the еldеrly.
This mеntal ԁecline саn bгing emotiοnal distгeѕs along with dеpressiοn еаch for all indivіduals
inѵolved in the affеcted pеrѕon tοo aѕ their
family membeгs. Listed here аrе some usеful tips
for coping ωith the memory lоsѕ.



Here іs my webpage: reviews of procera avh

Adsız 26 Mayıs 2013 17:40  

You can't always press keys and access your memories. A few of those memories happen to be lost. Study the following post to locate out how you can keep as several memories intact as you are able to better your memory.

Also visit my blog post - reviews of procera avh

Adsız 26 Mayıs 2013 18:07  

When ѕоme one seaгches fοr his vitаl thing,
so hе/she neeԁs tο be available that in detail, sο that thing is maintaineԁ over here.


Feel free to suгf to my site - cna certification

Adsız 26 Mayıs 2013 21:48  

Аpprеciate the recοmmendation. Let me
try it οut.

Feel free to surf to my blog :: iphone factory unlock

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP